Söndagar


mina revben likt pianotangenter

Du har skrivit en ballad längst min ryggrad
Mina uppblåsta lungor likt trummor
dina fingrar längst mina revben likt pianotangenter
Du byter notblad och lossar försiktigt huden längst ryggen
Mina darrande knän likt maraccas
Dina försiktigt trevande läppar och mina andetag bildar refrängen
och när du lämnar lakansväven vet jag att radion aldrig kommer
låta tonerna av dig och mig rusa genom mina öron


 


Låt barn slippa betygshets

(Svar på insändaren 11/3 om "Tidiga och tydliga betyg" av Betty Malmberg, (M) riksdagsledamot)


Vi som redan upplevt alla grundskolans år kan dra en djup suck av lättnad när vi läser Betty Malmbergs insändare om tidigare betygsättning i grundskolan. En lättnadens suck över att slippa bli betygsatta under de år man fortfarande klättrar i träd på skolgården. I dagens samhälle ökar psykisk ohälsa i skrämmande hastighet bland ungdomar och en av de vanligaste orsakerna är stress. Att sänka åldern för när varje elev ska få sitt första betyg bidrar endast till att fler ungdomar tvingas plugga under press och stress, samtidigt som den riktiga viljan och lusten att lära minskar.

 

Hur en bokstav på ett papper ska beskriva hur väl man presterat under en hel termin är för oss obegripligt. Miljöpartiet de gröna vill därför avskaffa dagens betygssystem och införa ett utvärderingssystem där eleven ges ett skriftligt omdöme i varje ämne. Skriftliga omdömen ger en betydligt mer rättvis bedömning där läraren måste tänka till mer än om endast en bokstav ska skrivas. Dessa omdömen ska kontinuerligt ges ut under de år man går i skolan, för en jämn och korrekt blick över hur man ligger till. Studier har visat att lärare idag alldeles för ofta tar med andra faktorer än elevens kunskapsnivå när betyget ska sättas. Miljöpartiet vill införa ett betygssystem som rättvist bedömer elevens kunskap genom att utvärdera istället för att nedvärdera med föråldrade bokstavsbetyg.

Vi som slapp växa upp under en alliansstyrd regering får helt enkelt vara tacksamma över att vi inte behövde oroa oss för dåliga betyg när vi hoppade hage på skolgården. Men vi får också ägna en tanke åt de kommande skolbarnen när vi står vid valbåsen i september och ska välja regering för de nästkommande fyra åren.

Miljöpartiet de gröna vill satsa på att utveckla varje elev istället för att öka den psykiska ohälsan.
Vad vill du?

 

Matilda Nordh, Språkrör Grön Ungdom Norrköping
Viktor Löfgren, Språkrör Grön Ungdom Norrköping


Dotterbolagets perversa verksamhet

Tog mig äntligen tid att cykla (!!!!) ner till Arbetets museum för att i lugn och ro gå och kika på EWKmuseets utställning. Fantastiskt! Letade upp några av serietecknarna för att plocka ut några av mina favoriter:


Sara Hansson

Lisa Ewald

Sofia Olsson

 


Ta isär mig

Du har skrapat upp båda knäna och smärtan i bröstet är som att någon
bryter dina revben med sina smala pianofingrar
benflisor yr över mattkanten
Dina nariga läppar hånglar bara när de smakar rödvin
och din strupe är trött på vin i tetrapack
Det var alldels för länge sedan du slutade tro på sagor
men när revbenen bryts och knäna är trasigt blodiga
finns ingenting annat än plåster med prinsessor
Och du knycker på nacken som så många gånger förut
Glädjen över att iallafall inte rösten spricker


Tisdagsnatt

Sitter uppe en tisdagsnatt och pluggar. Klockan är 01:10 och jag beräknar att minst en timme är kvar att plugga.. Men jag mår bra, jag mår verkligen bra, om än att det svackar ibland. Jag har så fina människor runt omkring mig hela tiden som bara finns där med sina kloka fina ord och jag är så himla tacksam över att jag har en så otroligt fin vänskapskrets. ♥

 


Om man vill sjukskriva sig från livet ett par dagar, vart ringer man då?

Är stressad till den yttersta gränsen. Har veckorna uppspikade från morgon till kväll. Har listor på allt som ska hinnas med och högst upp borde just nu stå "mig själv" men istället står "städa!", något som blivit totalt nedprioriterat och gör att alla ställen jag just nu vistas på ser ut som en röra. Prov ska skrivas, redovisningar ska framföras, analyser ska skickas in och seminiarier ska hållas. Runt omkring mig ligger ungefär tusen pappershögar som ska läsas, struktureras och som inte ska slarvas bort.

Kroppen har börjat göra ont, alla leder värker, knät gör fruktsnsvärt ont, ryggen är stel som sjutton och jag har huvudvärk (huvudvärken beor på att jag ser så dåligt och borde boka in linsundersökning, men hur ska jag hinna planera in det?). Allt jag vill är att sova men jag kan inte gå och lägga mig förens samhällsarbetet är färdigskrivet och jag känner mig tillräckligt redo för morgondagens prov i Vegetarisk matlagning.
Och allra värst är prestationsångesten och känslan av att alla andra är bättre.

Jag är på bristningsgränsen. Mest av allt behöver jag fruktsallad och en ordentlig sovmorgon.
Livmoderhalscancer, sexdebut och konservativa tonårsmammor

Läser debattinlägget här och kan inte annat än förundras över den här mamman.
Debattinlägget är skrivet av "Gitten B Öholm", en tonårsmamma till en 15årig tjej.
Nu är "Gitten" upprörd över att Socialstyrelsen skickar ut information om Gardasil, ett vaccin mot livmoderhalscancer, eftersom det uppmuntrar unga tjejer till en tidig sexdebut.
Hon skriver: "Kan någon från Social­styrelsen, politiken eller RFSU, som har kört sin lobbyverksamhet i många år, förklara vad tjejer vinner med en sexdebut i 13-årsåldern?"

Jag ställer samma motfråga: Kan någon förklara vad tjejer förlorar med en sexdebut i 13årsåldern?
Jag tycker aboslut att det är viktigt att vänta med sin sexdebut tills man känner sig redo MEN om 13åriga tjejer nu känner att de får ut någonting av att ha sex, varför ska någon hindra dem, vad gör det för skada?
Dessutom verkar den här tonårsmamman ha missat poängen med Gardasil. Vaccinet tas i förebyggande syfte, vilket innebär att det ger bäst skydd mot livmoderhalscancer om vaccinet tas innan man haft sin sexdebut.

Anledningen att man dessutom skickar ut information om Gardasil och vaccinerar tjejer i yngre tonåren är för att det har visats att ett flertal ungdomar faktiskt har sex för första gången när de är i 13-15årsåldern och då är det väl klart som sjutton att de här tjejerna ska erbjudas vaccinering för att förebygga livmoderhalscancer.

"Gitten" avslutar med orden: "Jag efterlyser en ”Love waits”-kampanj betald av Socialstyrelsen. Det måste väl trots allt vara det bästa ”vaccinet” för tonåringarnas liv och hälsa!"
Själv efterlyser jag en kampanj som slutar skräck- och skuldbelägga sex utan som istället säger "Ligg med halva skolan om du vill, men skydda dig".


RSS 2.0