Låt barn slippa betygshets

(Svar på insändaren 11/3 om "Tidiga och tydliga betyg" av Betty Malmberg, (M) riksdagsledamot)


Vi som redan upplevt alla grundskolans år kan dra en djup suck av lättnad när vi läser Betty Malmbergs insändare om tidigare betygsättning i grundskolan. En lättnadens suck över att slippa bli betygsatta under de år man fortfarande klättrar i träd på skolgården. I dagens samhälle ökar psykisk ohälsa i skrämmande hastighet bland ungdomar och en av de vanligaste orsakerna är stress. Att sänka åldern för när varje elev ska få sitt första betyg bidrar endast till att fler ungdomar tvingas plugga under press och stress, samtidigt som den riktiga viljan och lusten att lära minskar.

 

Hur en bokstav på ett papper ska beskriva hur väl man presterat under en hel termin är för oss obegripligt. Miljöpartiet de gröna vill därför avskaffa dagens betygssystem och införa ett utvärderingssystem där eleven ges ett skriftligt omdöme i varje ämne. Skriftliga omdömen ger en betydligt mer rättvis bedömning där läraren måste tänka till mer än om endast en bokstav ska skrivas. Dessa omdömen ska kontinuerligt ges ut under de år man går i skolan, för en jämn och korrekt blick över hur man ligger till. Studier har visat att lärare idag alldeles för ofta tar med andra faktorer än elevens kunskapsnivå när betyget ska sättas. Miljöpartiet vill införa ett betygssystem som rättvist bedömer elevens kunskap genom att utvärdera istället för att nedvärdera med föråldrade bokstavsbetyg.

Vi som slapp växa upp under en alliansstyrd regering får helt enkelt vara tacksamma över att vi inte behövde oroa oss för dåliga betyg när vi hoppade hage på skolgården. Men vi får också ägna en tanke åt de kommande skolbarnen när vi står vid valbåsen i september och ska välja regering för de nästkommande fyra åren.

Miljöpartiet de gröna vill satsa på att utveckla varje elev istället för att öka den psykiska ohälsan.
Vad vill du?

 

Matilda Nordh, Språkrör Grön Ungdom Norrköping
Viktor Löfgren, Språkrör Grön Ungdom Norrköping


Kommentarer
Postat av: Viktor

Awesome! ;D

2010-03-16 @ 13:23:30
Postat av: Martin Nyberg

Ni gjorde min morgon riktigt trevlig. Tack!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0